Foromtale af koncert med Kirin Winds d. 27.2.2011 kl. 16.00 på Holstebro Kunstmuseum

Kirin Winds på Holstebro Kunstmuseum

Netop som Holstebro Kunstmuseum slår dørene op til sine nye fløj, afholder Nordvestjysk Musikkreds sæsonens 2. koncert. Ved denne lejlighed indvies den nye tilbygning også som koncertlokale. Det bliver blæserkvintetten Kirin Winds, der giver koncert. 5 unge blæsere fra 4 forskellige nationer, alle ansat i Sønderjyllands Symfoniorkester dannede i efteråret 2008 dette kammerensemble, og allerede et halvt år efter vandt de en tredieplads ved Danmarks Radios P2 kammermusikkonkurrence, hvor de også fik tilkendt de Danske Musikforeningers specialpris. Musikerne fortæller, at Kirin er et kinesisk fabeldyr, og de har valgt navnet, da de gerne spiller musik, der både er sammensat og eventyrlig. Det gælder programmet ved koncerten i Holstebro.

Hindemith, Berio og Jørgen Jersild

Koncerten indledes med Hindemiths stykke for blæserkvintet: Kleine Kammermusik opus 24 no 2 fra 1922. Et værk af en ung mand sidst i tyverne. Det kan også høres i musikken, som i de 5 satser er præget af en sorgløs, nærmest fandenivoldsk frodighed. Stykket er konstant i fysisk bevægelse. Første og sidste sats er to meget forskellige marcher, og anden sats er en vals. Det er musik, der stiller store krav til musikerne, men den virker frydefuld på tilhørerne.

Den italiensk-fødte komponist Luciano Berio (1925-2003) skrev i sin ungdom værket Opus Number Zoo-et på en gang grinagtigt og bevægende værk over 4 dyrefabler af Rhoda Levine. I musikken afspejles på raffineret ironisk vis de ret menneskelige kampe, som dyrene i digtene udkæmper er vidne til. Man kan glæde sig til at høre et elegant og muntert stykke neoklassicistisk musik.

Af den danske komponist Jørgen Jersild spiller Kirin Winds den dejlige serenade: At spille i skoven fra 1947. Der er i Jørgen Jersilds musik noget let, luftigt og legende. Det er blevet sagt om ham, at ”han elsker at lege med rytmerne og skubber musikken rundt på elegant vis.” Stykket er meget populært blandt blæsermusikere – og det er der god grund til.

Det ender med Beethoven

Koncerten afsluttes med et ungdomsværk af Beethoven blæserkvintet i Es-dur opus 4. En egentlig blæserkvintet skrev Beethoven vistnok aldrig, men i sine unge dage omarbejdede han tit sine kompositioner for andre instrumentbesætninger, og denne er en af disse genskabelser-efter sigende omskrevet fra blæseroktetten opus 103. I kvintetudgaven har værket vundet langt større udbredelse end den oprindelige oktet.

Kunst og musik

Det bliver spændende at høre Kirin-Kvintetten på Holstebro Kunstmuseum i de nye smukke omgivelser med værker fra udstillingen Sjælens Spejl –Naturfølelsen i dansk kunst. Programmet føjer sig fint til udstillingens tema, og forhåbentlig får tilhørerne en totaloplevelse af både musik og kunst.

Frans Pærregaard og Lonni Gelsdorf