Foromtale af koncert med Ensemble MidtVest på Holstebro Kunstmuseum

Torsdag d. 28. februar 2013 kl. 19.30

En aften med Brahms

Nordvestjysk Musikkreds i Holstebro har engageret Ensemble MidtVest til at spille en spændende koncert på Holstebro Kunstmuseum.
Koncerten denne aften kommer helt til at stå i komponisten Brahms tegn. Ensemble MidtVest spiller to betydelige værker af ham.

Klarinetkvintet opus 115 h-mol
Aftenens første værk er Klarinetkvintetten opus 115 fra 1891. Da Brahms skrev klarinetkvintetten nærmede han sig de tres og skal have sagt, at han nu havde skrevet nok. At han alligevel ikke ”lagde op” skyldtes klarinettisten Richard Mühlfeld, som han havde hørt i Mozarts klarinetkvintet. Værket har 4 satser: allegro, adagio, andantino og con moto. Kvintetten er lidt vemodigt stemt, men melodisk sødmefyldt og er en poetisk åndfuld afsked med den intime kammermusikgenre, som lige fra ungdomsårene havde stået Brahms så nær.

Strygekvartet opus 51 c-mol
Det andet værk som ensemblet præsenterer denne aften er strygekvartet i c-mol opus 51. Tonearten c-mol udøvede en særlig tiltrækning på Brahms. Den er for ham, som den var for Beethoven, omgivet af en egen skæbnetung atmosfære. I værket fornemmer man Brahms kamp mod den ensomhedsfølelse, der med årene blev hans skæbne. Brahms var meget selvkritisk og havde stor respekt for sine store musikalske forgængere – typisk nok tilintetgjorde han en snes kvartetudkast, inden han i sommeren 1873 fuldendte sit opus 51. Hans fremgangsmåde ved kompositionen var at begynde med ydersatserne til den projekterede c-mol kvartet, som tematisk hænger sammen, og så mellem disse to monumentale yderpunkter at indføje de mere intermezzoagtige mellemsatser. Ved denne opbygning når Brahms det romantiske ideal om helhed i værket med dets stærke passioner og heftige længsler.

Ungdom og vitalitet i Ensemble MidtVest
Skønt musikerne i Ensemble MidtVest er unge, har ensemblet alligevel 10 år på bagen. De spiller med stor professionel autoritet og ungdommelig spontanitet. De hører til i denne landsdel og tilføjer den en stor rigdom indenfor det kammermusikalske område. Det bliver en stor aften i Holstebro Kunstmuseums smukke rammer.

Lonni Gelsdorf og Frans Pærregaard                                           Til forsiden