Blad tilbage til forsiden

Koncert med Taliskerkvartetten søndag d. 4. Maj kl. 15.00

TALISKERKVARTETTEN

Kvartettens medlemmer har base i Danmark, men kommer fra 4 forskellige lande:

• Den svenske violinist Malin William-Olsson har studeret i Göteborg og Köln. Hun har været medlem af Ensemble Midt Vest, og er nu 2. koncertmester i Helsingborgs Symfoniorkester.

• Ida Lorenzen, dansk violinist,  har studeret ved Det Jyske Musikkonservatorium samt i Berlin og USA, og er nu medlem af det svenske kammerorkester Camerata Nordica, samt Athelas Sinfonietta Copenhagen.

Sanna Ripatti fra Finland, er bratschist i det danske Ensemble Midt-Vest og har fået sin uddannelse i Stockholm og i solistklassen ved Saarbrücken Musikhochschule .

• Den tyske cellist Juliane v.Hahn har studeret i Berlin og i London  og er nu  medlem af det Kongelige Kapel i København.

Allerede to måneder efter sin dannelse vandt Taliskerkvartetten 3. Prisen i DR P2s kammermusikkonkurrence i 2006. Foruden i Danmark har Kvartetten optrådt i Sverige og Tyskland.

Kvartetten er allerede en CD-udgivelse bag sig. Det er strygekvartet nr. 1 af den danske senromantiker Ludolf Nielsen. Kvartetten har desuden i 2007 deltaget i den intenationale kvartetkonkurrence i Banf i Alberta, Canada.

Der spilles Bach og Brahms – de 2 store B`er.

Ved koncerten hos Nordvestjysk Musikkreds spiller kvartetten to værker af komponisterne, kaldet de to store B`er Bach og Brahms.

Die Kunst der Fuge  

 Bachs store værk die Kunst der Fuge blev formodentlig påbegyndt i 1742, men forelå ikke fuldendt ved hans død i 1750. Værkets fulde omfang er 14 fugaer og 4 kanons, og af disse spiller kvartetten udvalgte satser.  

Værket er ikke fra Bachs side instrumenteret, kun skrevet ud som stemmer. Det har medført forskellige forsøg på at finde den bedste instrumentation. Man har forsøgt cembalo, klaver, orgel, kammerorkester og endelig strygekvartet, som vi kommer til at høre her. Både Juilliard kvartetten og Emerson kvartetten har indspillet værket, og da Ida Lorenzen har studeret hos Emerson Kvartetten kan vi vente os en høj standard for udførelsen.

Brahms klinger lyrisk og blidt

Efter pausen skal vi høre Brahms kvartet opus 51 no. 2 i a-mol. I dette værk er det ikke den barske og dystre Brahms, vi møder. Snarere får man en fornemmelse af, at han giver sig hen i lyrisk-betonede meditationer, vemodige erindringer og blide naturindtryk, og temaet i første sats f-a-e har man villet sætte i forbindelse med Brahms gode ven violinvirtuosen Joseph Joachims valgsprog ”Frei aber einsam”. Måske kan man høre det i musikken.

Kvartetten er et hovedværk i den mere ”Wienske” del af Brahms musik og kan minde om den strygekvartet, som Schubert skrev i den samme toneart. Holstebros musikpublikum kan glæde sig til at høre dette store kammermusikalske værk  som levende musik.

Lonni Gelsdorf og Frans Pærregaard