Danske klassiske verdensstjerner gæster Holstebro d. 13. september og spiller koncert i Holstebro Valgmenighedskirke.

Der er tale om den internationalt berømte Danish String Quartet , som de hedder ude i den store verden, hvor de ofte giver koncerter. Der er tale om Den Danske Strygekvartet med Frederik Øland og Rine Tonsgaard Sørensen på violin, Asbjørn Nørgaard på bratsch og Frederik Sjølin på cello. De debuterede i 2002 og har siden turneret verden rundt, vundet et utal af priser og spillet med de største navne indenfor den klassiske musik.

Koncert og masterclass – et scoop for Holstebros musikliv og unge klassiske musikere.

Her i Holstebro spiller de koncert i Valgmenighedskirken om aftenen d. 13.9 og dagen efter laver de masterclass for Orkesterefterskolens elever. I Nordvestjysk Musikkreds har vi i mange år ønsket at have koncert med strygekvartetten, og nu er det så lykkedes.

En koncert i Franz Schuberts tegn med uropførelse af værk af Bent Sørensen.

Der spilles først Strygekvartet nr 15 i g-dur. Denne Schuberts sidste strygekvartet, komponeret på 10 dage, er som en kamp mellem lyse og mørke kræfter, ført med et energiladet mod, som gør lysets endelige sejr betagende. Denne kamp skildres i en meget tæt ført dur-mol kontrast, som er usædvanlig i sådan grad i Schuberts øvrige kompositioner.

Denne kontrast føres videre i det næste stykke musik, vi skal høre. Det er komponeret af den danske komponist Bent Sørensen, som har kaldt sin strygekvartet Doppelgänger efter en lied i Schuberts sangcyklus Schwanengesang. Der er tale om en uropførelse af værket, som er skrevet specielt til Den Danske Strygekvartet.

Bent Sørensen har ved siden af sin kompositionsvirksomhed også været professor ved Det Kgl. Danske Musikkonservatorium. Han har skrevet musik i mange genrer bl.a. opera, klaver, orkesterværker og kormusik samt mange typer kammermusik. Hans særkende er hans raffinerede stil med særlig sans for stemninger, atmosfære, følelser og minder. Dette passer meget fint til den musikalske grundtone af lys og mørke, som findes i Doppelgänger motivet.

Til sidst i koncerten hører vi Schuberts lied Doppelgänger, som strygekvartetten har arrangeret. Her hører man det splittede sind med modsatrettede følelser og længsler, som er doppelgängerens grundmotiv.

Det bliver en stor aften i Holstebro Valgmenighedskirke d. 13. september 2021.

Lonni Gelsdorf og Frans Pærregaard

Nordvestjysk Musikkreds og Holstebro Valgmenighed.